Bentley Arnage Red Label (1999-2002)

Een jaar na het verschijnen van de Arnage presenteerde Bentley een nieuwe variant: de Arnage Red Label. Onder de motorkap van de eerste Arnage was een moderne V8 motor van BMW te vinden. Het traditionele Bentley publiek was daar niet erg van gecharmeerd. Daarnaast had er een overnamestrijd gewoed tussen BMW en Volkswagen over de overname van Bentley en Rolls-Royce. In het vuur van de strijd had BMW gedreigd de levering van motoren aan Bentley te staken. Bentley had daarom de oude 6,75 liter V8 weer van stal gehaald en gemoderniseerd. Deze motor wordt gebruikt in de Arnage Red Label. In 2002 zijn de Arnage Green Label en de Arnage Red Label opgevolgd door de Arnage R en Arnage T.  

ArnageBB01

Exterieur

Het uiterlijk van de Bentley Arnage komt grotendeels overeen met dat van de Rolls-Royce Silver Seraph. Het is een grote, zware vierdeurs sedan met klassieke lijnen. Aan de voorkant springt de typische Bentley gaasgrille in het oog. Deze eerste serie Arnage heeft vier ronde koplampen die zijn omringd door een chromen rand. Waar minder klassieke auto’s vaak een oplopende wigvorm hebben, heeft de Arnage juist een licht aflopende lijn aan de zijkant. De kofferbak loopt schuin naar beneden af en aan de achterkant zijn relatief kleine achterlichten gemonteerd. Naast de kentekenplaat zijn achteruitrijlampen en mistlampen opgenomen. Verder is er rijkelijk gebruik gemaakt van chroom. De Arnage Red Label is te herkennen aan rode Bentley emblemen op de grille en op het kofferdeksel en rode emblemen op de wielnaven.

Interieur

Het interieur van de Arnage straalt een en al luxe uit, door het gebruik van uitsluitend mooie materialen als leer en hout. Het instrumentpaneel is vervat in mooi hout en het dashboard is verder volledig met leer afgewerkt. Achter het stuur zijn twee grote meters te vinden voor snelheid en toerental. Meer naar het midden van het dashboard zijn nog eens vijf kleine meters te zien. De ventilatieroosters zijn gemaakt van aluminium en hebben het typische ronde design. De middenconsole is ook top afgewerkt met het mooiste hout.

Foto: The Car Spy via flickr.com creative commons license

Foto: The Car Spy via flickr.com creative commons license

Aandrijflijn

In het vooronder van de Arnage Red Label huist de ‘oude’  V8 motor met een inhoud van 6,75 liter. In de basis is de motor ouderwetser dan de BMW motor van de Green Label. De motor heeft twee kleppen per cilinder en een enkele Garret turbo. Wat vermogen betreft is de 6,75 liter motor de V8 van BMW de baas, met een maximum vermogen van 405 pk, tegen 354 pk van de Green Label. Het verschil in koppel is nog groter. De Red Label heeft een koppel van 835 Nm, de Green Label komt niet verder dan 570 Nm. In de Red Label wordt een automatische versnellingsbak met vier versnellingen gebruikt, die oorspronkelijk van General Motors afkomstig is. De Arnage Red Label wordt aangedreven op de achterwielen.

Foto: The Car Spy via flickr.com creative commons license

Foto: The Car Spy via flickr.com creative commons license

Onderstel

Het onderstel van de Arnage is vrij traditioneel van opzet. De wielophanging is rondom onafhankelijk met dubbele draagarmen en schroefveren.  Voor en achter zijn stabilisatoren gemonteerd. De remmen zijn eigenlijk wat onder bemeten voor een dergelijk zware auto die tot behoorlijke prestaties in staat is. Rondom heeft de Bentley geventileerde schijfremmen met aan de voorkant een diameter van 348 mm en achter een diameter van 345 mm. De banden hebben een maat van 255/55 R 17. De velgen hebben vijf dikke spaken en ze hebben in het midden een goudkleurige “B” op een rode achtergrond. 

Prestaties

Hoewel de Arnage een flink gewicht heeft en geen al te beste stroomlijn, zijn de prestaties toch indrukwekkend. Vanuit stilstand sprinten naar 100 km/h neemt 6,3 seconden in beslag, wat 0,2 seconde sneller is dan de Arnage Green Label. Toch fijn dat je in je dure Bentley bij het verkeerslicht het niet aflegt tegen het eerste de beste Golfje GTi. De Arnage Red Label kan desgewenst versnellen tot 249 km/h. De Red Label is niet bepaald het toonbeeld van zuinigheid. Het gemiddelde verbruik is volgens de fabriek 19,2 liter per 100 km (ofwel 1 op 5,2). Gelukkig kan er bijna 100 liter brandstof in de tank.

 Spottersinfo

Een Bentley Arnage Red Label is te herkennen aan:

– Bentley embleem met rode achtergrond op de grille;

– emblemen met rode achtergrond op de wielnaven;

– Bentley embleem met rode achtergrond op het kofferdeksel;

– sommige Arnages Red Label hebben op de C-stijl een logo met de Bentley B op een rode achtergrond.

MerkBentley
TypeArnage Red Label
MotorV8, voorin geplaatst
Cilinderinhoud6.750 cc
TurboGarret turbo met intercooler
Vermogen405 pk / 4.000 tpm
Koppel835 Nm / 2.100 tpm
VersnellingsbakAutomaat met vier versnellingen
Aandrijving v/a/4wdAchterwielen
Topsnelheid249 km/h
Acceleratie 0 -100 km/h6,3 sec.
Remweg 100 km/h - 0
Lengte5.390 mm
Breedte1.930 mm
Hoogte1.515 mm
Gewicht2.520 kg.
Productiejaren1999-2002
Productieaantal2.273
Nieuwprijs
Huidige waarde

 

© 2012-2013 BeamerBob. Alle rechten voorbehouden.