Aston Martin V8 Vantage Roadster (MkI) (2006-2008)

Op de Los Angeles Autoshow van 2006 werd de open variant van de Aston Martin V8 Vantage voorgesteld. In maart 2007 kwam de auto op de markt. Motorisch is de auto gelijk aan de coupé-variant. Dit betekent dat de auto beschikt over de 4,3 liter V8 die 380 pk levert. In 2008 onderging de V8 Vantage een (voornamelijk technische) update.

Foto: Alexandre Prévot via flickr.com creative commons license

Foto: Alexandre Prévot via flickr.com creative commons license

Exterieur

De V8 Vantage is een compacte tweedeurs cabriolet. De auto heeft geweldige proporties en bezit een aantal typische Aston Martin stylingdetails. De grille heeft aan weerszijden de typische knik en in de voorspatborden zijn uitstroomopeningen te zien met in het midden een horizontale verchroomde balk. De achterspatborden lopen breed uit en geven de V8 Vantage een krachtige look.  De kap is een klassieken stoffen kap. De achterlichten zijn in de stijl van de DB9. Op de rand van het kofferdeksel loopt een forse spoiler waarin het derde remlicht is opgenomen.  Verder vallen de twee ronde uitlaten op, die in de carrosserie zijn opgenomen, met daartussen uitstroomopeningen met een onderspoiler.

Foto: Alexandre Prévot via flickr.com creative commons license

Foto: Alexandre Prévot via flickr.com creative commons license

Interieur

Omdat de V8 Vantage compacte buitenafmetingen heeft is ook het interieur niet heel ruim en biedt het plaats aan twee personen. Er zijn een stel fraaie sportkuipen gemonteerd en het interieur lijkt zich om je heen te sluiten als een cocon. Het sportstuur is met leer bekleed en voorzien van een airbag. Achter het stuur is een bijzonder instrumentarium opgenomen gemaakt van mooie materialen. De middenconsole detoneert daarbij vanwege het soort kunststof dat daarvoor gebruikt is. De rest van het interieur is wel met fraai leer afgewerkt.

Foto by The Car Spy via flickr.com

Foto by The Car Spy via flickr.com

Aandrijflijn

De eerste serie van de V8 Vantage is uitgerust met een 4,3 liter V8 motor die een vermogen levert van 380 pk en een maximaal koppel kent van 410 Nm. De motor is zo ver naar achteren geplaatst dat het achter de voorwielen ligt, zodat de V8 Vantage eigenlijk een middenmotor heeft. Aan deze motor is een handgeschakelde 6-bak gekoppeld die het vermogen overbrengt naar de achterwielen. Vanaf 2007 is de Sportshift versnellingsbak leverbaar. Met deze versnellingsbak kan geschakeld worden door middel van flippers achter het stuur. In de stand ‘Auto Drive’ werkt de bak volledig automatisch. Het schakelen met de flippers kost slechts 200 milliseconden.

Foto by The Car Spy via flickr.com

Foto by The Car Spy via flickr.com

Onderstel

Het onderstel van de kleine Aston is opgebouwd uit onafhankelijke dubbele draagarmen en schroefveren. Voor en achter zijn stabilisatorstangen gemonteerd. De V8 Vantage staat op 18 inch wielen met banden in de maat 235/45 vóór en 275/40 achter.  Om alle snelheid tijdig af te kunnen schudden heeft de Aston Brembo remmen met flinke remschijven van 355 mm vóór en 330 mm achter. ABS met remassistent is uiteraard standaard, evenals tractie controle en ESP.

Foto: Alexandre Prévot via flickr.com creative commons license

Foto: Alexandre Prévot via flickr.com creative commons license

Prestaties

De combinatie van een relatief kleine auto en een dikke V8 met 380 pk zorgen natuurlijk voor uitstekende prestaties. Sprinten van 0 naar 100 km/h kost 5,0 seconden. De acceleratie van stilstand naar 200 km/h neemt ongeveer 17 seconden in beslag. Desgewenst knalt de V8 Vantage door tot 280 km/h. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt volgens de fabriek 15 liter per 100 kilometer. De opgegeven CO² uitstoot is 358 g/km.

Trivia

Het cabrio-dak kan rijdend tot snelheden van 50 km/ h geopend of gesloten worden. Dit duurt 18 seconden.

De open V8 Vantage heeft de naam Roadster meegekregen, in plaats van Volante. Die laatste naam is voorbehouden voor de 2+2 modellen.

 

MerkAston Martin
TypeV8 Vantage Roadster
MotorV8
Cilinderinhoud4.280 cc
TurboNee
Vermogen380 pk / 7.300 rpm
Koppel410 Nm / 5.000 rpm
VersnellingsbakHandgeschakelde 6-bak
Aandrijving v/a/4wdAchterwielen
Topsnelheid280 km/h
Acceleratie 0 -100 km/h5,0 sec.
Remweg 100 km/h - 0
Lengte4.382 mm
Breedte1.866 mm
Hoogte1.265 mm
Gewicht1.710 kg.
Productiejaren2007-2008
Productieaantal
Nieuwprijs€ 166.150 (prijs in Nederland)
Huidige waarde

 

© 2012-2013 BeamerBob. Alle rechten voorbehouden.