Ferrari FF (2011-)

Op de autosalon van Genève in maart 2011 stelde Ferrari de FF voor, als opvolger van de 612 Scaglietti. De FF is een totaal andere auto dan zijn voorganger. Niet alleen het uiterlijk wijkt sterk af van eerdere Ferrari’s, ook het concept is nieuw. De FF is namelijk de eerste Ferrari met aandrijving op alle wielen. FF staat voor Ferrari Four, wat uiteraard een verwijzing is naar de vierwielaandrijving, maar ook naar de vier zitplaatsen.

Exterieur

Het uiterlijk van de FF is voor Ferrari een nieuwe weg. Het is een soort shooting brake model geworden, dat plaats biedt aan vier volwassenen en hun bagage. De bagageruimte is voor een Ferrari erg groot, namelijk 450 liter. Met een neergeklapte achterbank is de inhoud zelfs 800 liter. Aan de voorkant heeft de FF een brede grille met rechthoekige openingen. De koplampen zijn langwerpig in de stijl van de 458 Italia. Aan de zijkant springt de uitstroomopening voor de portieren in  het oog. De achterspatborden hebben een fraaie bolling die de FF een krachtige uitstraling geven. De achterkant wordt bepaald door een grote diffuser, vier ronde uitlaten en twee ronde achterlichten.

Interieur

Het interieur van de FF biedt een weldadige luxe. De auto is bedoeld als GT die in alle seizoenen onder alle weersomstandigheden kan functioneren. Het interieur is daarom niet puur op sportiviteit gericht. De dikke sportstoelen, het dashboard en de binnenkant van de portieren zijn bekleed met fraai leer. Het dashboard heeft in het midden drie uitstroomopeningen met daaronder een groot scherm voor navigatie en dergelijke. In de middenconsole is er geen versnellingspook die plaats opeist, maar slechts drie knoppen voor de bediening en de instelling van de automatische versnellingsbak. Het instrumentarium is opgebouwd uit een centrale grote toerenteller met een gele wijzerplaat. Rechts daarvan de snelheidsmeter en links twee kleine meters voor water- en olietemperatuur. Het driespaaks-sportstuur heeft een startknop en de manettino, waarmee het onderstel kan worden ingesteld. Verder zijn op het stuur de bedieningsknoppen voor ruitenwissers, richtingaanwijzers en verlichting aangebracht.

Aandrijflijn

Voorin de FF is een dikke V12 met een inhoud van 6,3 liter ondergebracht. Het maximale vermogen dat deze beul er uit perst is 660 pk, bij 8.000 toeren. Het maximale koppel is 683 Nm. Voor het eerst wordt het vermogen van een Ferrari over alle vier de wielen verdeeld. Het vierwielaandrijfsysteem heet 4RM. In principe worden de achterwielen aangedreven. Als het nodig is, wordt een deel van het koppel overgebracht op de voorwielen. Schakelen doet de FF met een F1-transmissie met dubbele koppeling.

Onderstel

Het onderstel van de FF wordt volledig elektronisch aangestuurd en kan worden ingesteld via de manettino op het stuurwiel. Er zijn vijf instellingen: sneeuw, nat, comfort, sport en ESC uit. In de laatste stand zijn de traction control en het stabiliteitscontrolesysteem uitgeschakeld. Daarnaast heeft de FF elektronisch gestuurde magnetische dempers. ABS en EBD zijn uiteraard ook aanwezig. Verder is de FF is uitgerust met het E-diff systeem. Dit systeem verdeelt het koppel over de achterwielen. De bandenmaat van de voorwielen is 245/35 ZR 20, die van de achterbanden is 295/35 ZR 20.

Prestaties

Hoewel de FF niet klein en licht is, heeft de auto een gewicht / pk-verhouding van 2,7. Dit staat garant voor spectaculaire prestaties. De maximaal haalbare snelheid is 335 km/h. Sprinten van 0 tot 100 kost slechts 3,7 seconden. Het gemiddelde brandstofverbruik is 15,4 liter per 100 km, wat neerkomt op een CO2 uitstoot van 360 gram per kilometer.

 

 

 

 

MerkFerrari
TypeFF (2011-)
MotorV12, voorin geplaatst
Cilinderinhoud6.262 cc
TurboNee
Vermogen660 pk / 8.000 tpm
Koppel683 Nm / 6.000 tpm
VersnellingsbakAutomaat met 7 versnellingen en dubbele koppeling
Aandrijving v/a/4wd4wd
Topsnelheid335 km/h
Acceleratie 0 -100 km/h3,7 seconden
Remweg 100 km/h - 0
Lengte4.907 mm
Breedte1.953 mm
Hoogte1.379 mm
Gewicht1.790 kg.
Productiejaren2011-
Productieaantal
Nieuwprijs€ 376.271 (prijs in 2011 in Nederland)
Huidige waarde

 

© 2012 BeamerBob. Alle rechten voorbehouden.