Maserati Quattroporte (V) Sport GT (2005-2008)

Twee jaar na het showdebuut van de Quattroporte V presenteerde Maserati op de IAA in Frankfurt twee nieuwe versies van de grote vierdeurs sedan, de Executive GT en de Sport GT. De laatste versie is de sportievere variant van de Quattroporte. De Executive GT is meer op luxe gericht. De uiterlijke verschillen tussen de Sport GT en de ‘gewone’ Quattroporte zijn gering. In het interieur zijn de nodige aanpassingen gedaan en de versnellingsbak en het uitlaatsysteem zijn anders. Motorisch verschilt de Sport GT niet van de andere versies. In 2008 kreeg de Quattroporte een facelift, waarbij ook de Sport GT niet werd vergeten.

Foto: Prins Esclusivo

Foto: Prins Esclusivo.nl

Exterieur

De Quattroporte is met een lengte van iets meer dan vijf meter het grootste model van Maserati. De vijfde generatie is ongeveer een halve meter langer dan zijn voorganger. Ondanks zijn omvang is het een elegante auto, maar wel één die ook kracht uitstraalt. De voorkant wordt gedomineerd door een geprononceerde grote grille, met het typische Maserati knikje in de bovenrand en een groot drietand logo. De Sport GT heeft een grille met gaas, in plaats van horizontale lamellen. De koplampen zijn vrij onopvallend qua formaat en design, zodat de voorkant niet heel druk overkomt. In de voorspatborden heeft de QP aan weerszijden drie luchtuitstroomopeningen die voorzien zijn van een chroomrand. De taillelijn van de auto loopt golvend op naar achteren en heeft ter hoogte van de achterportieren een mooie knik. Het achterste deel van de achterportieren is bijzonder vormgegeven. Op de C-stijlen is het drietand logo aangebracht. De achterkant van de Quattroporte is vrij clean gestileerd. De vier grote ronde uitlaten geven wel aan dat het om een auto van een serieus kaliber gaat. De achterlichten zijn niet het sterkste punt van het design en doen aan de lichten van een Daewoo denken. Op het kofferdeksel is in grote letters Maserati te lezen.

Foto: Prins Esclusivo

Foto: Prins Esclusivo.nl

Interieur

De vijfde generatie Quattroporte biedt zijn inzittenden veel meer ruimte dan zijn voorganger. Met name de beenruimte achterin is er flink op vooruit gegaan. De aankleding van het interieur van de Sport GT kenmerkt zich door de toepassing van koolstofvezel, waar we normaal gesproken hout zien in een Maserati. De voorstoelen en achterbank en de binnenkant van de portieren zijn met fraai leer bekleed in een design van verticale lijnen. In de hoofdsteunen is het drietand logo in het leer aangebracht. Het dashboard is opvallend vormgegeven. In het midden is een grote strook koolstofvezel te zien, waarop diverse units voor de ventilatieroosters, het scherm voor het navigatiesysteem, de bediening van de elektrische ramen en de stereo-installatie zijn gemonteerd. Het stuur is een met leer bekleed driespaaks sportstuur met diverse bedieningsknoppen. Het instrumentarium heeft twee grote meters voor toerental en snelheid  en twee kleine meters voor olietemperatuur en brandstofvoorraad en valt op door de blauwe achtergrond van de meters. De versie met de Cambiocorsa versnellingsbak heeft een klein pookje op de middenconsole en schakelflippers achter het stuur. De Sport GT heeft geperforeerde aluminium racepedalen.

Foto: Prins Esclusivo

Foto: Prins Esclusivo.nl

Aandrijflijn

De Maserati Quattroporte wordt aangedreven door een 4,2 liter grote V8 motor. Het blok ligt in de lengterichting voorin en is gekoppeld aan een sequentiële Cambiocorsa transmissie. Voor de Sport GT is de schakelsnelheid aangepast en de Sport GT schakelt 35% sneller. De Quattroporte kreeg nogal wat kritiek te verduren vanwege het schokkerige schakelgedrag van deze Cambiocorsa versnellingsbak. In 2006 werd een volledig automatische versnellingsbak met zes versnellingen leverbaar. De Quattroporte is opgebouwd volgens het transaxle principe, wat inhoudt dat de motor voorin ligt (achter de vooras) en de versnellingsbak en het differentieel in de achtertrein zijn opgenomen.  De lichtmetalen V8 levert een maximaal vermogen van 400 pk, bij 7.000 toeren. Het maximale koppel is 451 Nm bij 4.500 toeren, maar bij 2.500 toeren is al 360 Nm beschikbaar. De V8 komt aan deze mooie getallen door een configuratie van vier kleppen per cilinder met vier bovenliggende nokkenassen.

Foto: Prins Esclusivo

Foto: Prins Esclusivo.nl

Onderstel

Het onderstel van de Quattroporte V is rondom onafhankelijk met dubbele driehoekige draagarmen. De auto is uitgerust met de tweede generatie van de Skyhook adaptieve demping, dat rekening houdt met de gasklep en de stuurhoek, waardoor het systeem nog sneller reageert om de dempers in de goede stand te houden. De dempers kennen een sportstand, waarbij ook de versnellingsbak meteen in de sportstand komt. Voor de Quattroporte Sport GT is de software van de dempers aangepast. Mede dankzij de brede banden heeft de QP veel grip, die wel verbroken kan worden door een stevige dot gas. De auto heeft een uitschakelbare stabiliteitscontrole, maar ook met deze veiligheidsvoorziening ingeschakeld is overstuur mogelijk. Remmen doet de Quattroporte door middel van Brembo remmen met geventileerde schijven met een diameter van 330 mm voor en 316 mm achter. ABS is uiteraard standaard aanwezig.  De Quattroporte Sport GT onderscheidt zich door velgen van 20 inch, met een speciaal ontwerp met zeven spaken. De bandenmaat van de Pirelli voorbanden is 245/35 ZR 20 en de achterbanden hebben de maat 285/30 ZR 20. Wie dit te extreem (lees te oncomfortabel) vindt, kan wielen van 19 inch bestellen.

Foto: Prins Esclusivo.nl

Foto: Prins Esclusivo.nl

Prestaties

De 400 pk sterke Maserati is in staat om in 5,2 seconden te accelereren vanuit stilstand tot 100 km/h. Als de omstandigheden het toelaten kan de Italiaan doorstomen tot een topsnelheid van 275 km/h.  De tussenacceleratie van 80 tot 120 km/h in de derde versnelling rondt de Maserati af in 3,6 seconden. Om te vertragen tot stilstand vanaf 100 km/h heeft de Quattroporte aan een kleine 37 meter genoeg. Een nadeel van de Quattroporte is dat hij vrij dorstig is. Het gemiddelde verbruik ligt op 1 op 6,3. De CO₂ uitstoor is 370 g/km. Bij de introductie heeft Maserati overwogen om een dieselvariant op de markt te brengen, maar die is uiteindelijk nooit verschenen.   

Foto: Prins Esclusivo.nl

Foto: Prins Esclusivo.nl

Spottersinfo

De  Quattroporte Sport GT is van de Quattroporte te onderscheiden door:

– gaasgrille in plaats van grille met horizontale lamellen;

– drietand logo in de grille heeft rode strepen;

– zwarte uitstroomopeningen in de voorspatborden;

– 20 inch velgen met zeven spaken;

– Sport GT logo op de B-stijlen.

Foto: Prins Escusivo.nl

Foto: Prins Escusivo.nl

Trivia

De Maserati Quattroporte was leverbaar in vijftien verschillende carrosseriekleuren.  De leren bekleding kon geleverd worden in tien kleuren, met dertien kleuren voor de stiksel.  Het dashboard kon tenslotte in tien kleuren en met verschillende houtsoorten geleverd worden. Deze keuzemogelijkheden leiden ertoe dat Maserati meer dan een miljoen Quattroportes zou kunnen bouwen, zonder dat er twee gelijk waren qua kleuren.

 

 

MerkMaserati
TypeQuattroporte Sport GT (V) (2005-2008)
MotorV8, voorin geplaatst, vier kleppen per cilinder
Cilinderinhoud4.244 cc
TurboNee
Vermogen400 pk / 7.000 tpm
Koppel451 Nm / 4.500 tpm (semi-automaat)
460 Nm / 4.250 tpm (sequentiële automaat)
VersnellingsbakSemi-automaat met 6 versnellingen of
Sequentiële automaat met 6 versnellingen
Aandrijving v/a/4wdAchterwielen
Topsnelheid275 km/h (semi-automaat)
270 km/h (sequentiële automaat)
Acceleratie 0 -100 km/h5,2 seconden (semi-automaat)
5,6 seconden (sequentiële automaat)
Remweg 100 km/h - 0
Lengte5.052 mm
Breedte1.895 mm
Hoogte1.438 mm
Gewicht1.860 kg. (semi-automaat)
1.880 kg. (sequentiële automaat)
Productiejaren2005-2008
Productieaantal
Nieuwprijs€ 162.095 (prijs in 2006 in Nederland)
€ 165.745 (prijs in 2008 in Nederland)

Huidige waarde

 

© 2012-2013 BeamerBob. Alle rechten voorbehouden.